Всесвітній День Гідності

Гідна людина не та,
в якої немає недоліків, а та, в якої є чесноти.
В. Й. Ключевський

З 21 листопада по 9 грудня 2019 року відбувається наймасштабніший захід у Європі – Всесвітній День Гідності. В Україні він проходить вп’яте, але опорний заклад «Івано-Франківська ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Івана Франка» участь у ньому приймає вперше.

Мета заходу – показати, наскільки важливим є почуття гідності у кожної окремої людини та народув цілому. Пояснити дітям, що лише повага до себе може стати рушійною силою великих змін. Про це необхідно говорити з дітьми, щоб виховати свідоме, гідне покоління.

Впродовж встановленого періоду під керівництвом вчителя історії Дацко-Онищак Оксани Степанівни проведено інтерактивні уроки для учнів 6 та 8 класів.Під час занять використовувалися матеріали із путівника «Як провести Всесвітній День Гідності у своєму закладі освіти». Школярі переглянули відеозвернення відомих людей, а саме Ганни Новосад, Миколи Кулеби, Наталії Мосейчук, Принца Хокона, у яких вони розповідали про гідність.

Після перегляду, учні 6-Б класу працюючи в групах активно обговорювали, що для них означає  гідність. Пізніше, на своїх заготовлених паперових долоньках написали про свої гідні вчинки, які вони роблять кожний день, і саме ними умовно огорнули всю планетуз метою поширити і зберегти почуття гідності і відповідальності на Землі. Діти обіцяли, що будуть і надалі старатися щоб в їхньому житті переважали лише повага, доброта, справедливість.

Учні 8-Б класу обговорювали основні принципи гідності, роздумували над цитатами відомих людей про свободу.

Також, старшокласникам було запропоновано цікаве завдання – написати коротенькі листи собі в майбутнє, про таке: Чого я хочу? Що я маю робити, аби почувати себе гідним цього? Як можна комусь допомогти підтримати почуття власної гідності.

У результаті проведених занять учні дізналися про значення гідності в їхньому житті й житті інших людей, усвідомили, що поважаючи інших, можна здобути повагу до себе.Крім цього, навчились висловлювати свої думки, враження, переживання…

Людина, яка дійшла до усвідомлення своєї гідності,
чинить по-людськи тому, що їй так чинити природніше,
легше, властивіше, приємніше, розумніше.
О. І. Герцен.

Переглядів загалом - 323 | Переглядів сьогодні - 1